Beoordeeld met 9,3
085 4871441

5 tips voor het goedkoop opladen van je elektrische auto

Elektrische auto

Dat het levensonderhoud steeds duurder wordt, is voor niemand echt nieuws meer. Je merkt het iedere dag met de rekeningen en je boodschappen. Tijd dus om te besparen! Dat je elektrisch rijdt of van plan bent om bijvoorbeeld een Nissan Ariya te leasen, is natuurlijk al een hele goede stap, maar wist je dat je ook geld kunt besparen met het goedkoop opladen van je elektrische auto? Wij geven je vijf tips, waardoor die accu weer vol staat voor maar een paar euro (en soms zelfs gratis…).

Energieplafond overheid

De Nederlandse overheid wil de lasten van de lasten van de Nederlandse burgers een beetje verlichten en zal daarom per 1 januari een energieplafond inzetten. Dit houdt in dat de prijzen voor energie en gas vaststaan tot een bepaald verbruik. Deze prijs is lager dan de normale marktprijs. 

Tip 1: check de energieprijzen

Om ervoor te zorgen dat je altijd op de meest goedkope manier laadt, kunnen we erg kort zijn: controleer de prijzen. Je gaat er wellicht vanuit dat je thuis of op het werk altijd het goedkoopste laadt, maar dat hoeft met de huidige energieprijzen niet altijd het geval te zijn. Ondanks het ingestelde prijsplafond, kan het zijn dat je door veel thuis laden toch het hogere tarief gaat betalen. In dat geval is het soms voordeliger om bij een openbare laadpaal te laden. Bij de Tesla Supercharger betaal je als Tesla-rijder 0,72 euro per kWh en als niet-Tesla rijder 0,84 euro. Als het hoge energietarief bij jou thuis rond 1 euro ligt, kun je beter buitenshuis laden. Controleer deze tarieven goed voordat je gaat laden, zodat je altijd de meest voordelige optie kiest.

Tip 2: Kies de juiste goedkope laadpas voor goedkoop opladen

Om goedkoop te laden, is het van belang dat je de juiste laadpas kiest. De starttarieven verschillen namelijk nogal bij de verschillende aanbieders. Dit is het vaste tarief dat je betaalt als je je auto aan de laadpaal hangt. Het maakt hierbij niet uit of je 5 minuten of 45 minuten laad. Deze prijs blijft hetzelfde. Ook de tarieven die je betaalt per geladen kWh kunnen verschillen. Door te kijken op sites als laadpastop10.nl, kun je zien welke laadpas voor jou interessant is. Laad jij je auto vaak op bij een snellader langs de snelweg, dan kun je het beste een laadpas zoeken die dit het goedkoopste aanbiedt. Is AC-laden aan een openbare laadpaal voor jou de standaard, dan kun je kijken of er passen zijn die hier een vaste prijs per laadpaal voor hanteren. Zo kun je altijd voordelig opladen met een laadpas die bij jouw wensen past.

Let op: als je veel kilometers rijdt met je elektrische auto, dan is het soms het voordeligst om een laadpas abonnement af te sluiten. Je betaalt dan geen starttarief per laadmoment, maar een vast bedrag per maand.

Tip 3: Langzaam laden is goedkoper

Wanneer je goedkoop wilt opladen, is het belangrijk dat je snelladers links laat liggen. Over het algemeen zijn de laadpalen in de buurt een stuk voordeliger dan de snelladers langs de snelweg. Probeer dus altijd met een goedgevulde accu te vertrekken, zodat je het snelladen zo lang mogelijk kunt uitstellen. Hierdoor bespaar je jaarlijks flink wat kosten en kun je laden tegen het scherpste tarief.

Tip 4: Laad tijdens gunstige uren

Heb je zonnepanelen? Laad je auto dan vooral overdag op. Dit zijn de gunstige uren. Het terugleveren van energie levert niet bij elke energieleverancier even veel op en wanneer je de opgewekte energie gelijk gebruikt om je auto op te laden, kun je heel goedkoop of zelfs gratis laden aan de laadpaal thuis. Ook voor mensen met een dynamisch energiecontract kan het uit om de laadmomenten goed te plannen. Overdag als er veel energie opgewekt wordt, is de elektriciteit doorgaans goedkoper en laad je de auto dus ook tegen een lager tarief op.

Tip 5: Vermijd laadpalen op betaalde parkeerplaatsen in grote steden

Een andere manier om geld te besparen is om te kiezen voor een openbare laadpaal op een plek waar parkeren gratis is. Soms betaal je naast het laden ook voor je parkeerplaats en dan kunnen de kosten in steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht flink oplopen. Plan dit vooraf dus goed en kies een plek uit waar je kunt laden tegen een lager tarief en ook voordelig kunt parkeren. Dat scheelt enorm in de portemonnee.

Volkswagen ID.Buzz

Profiteer nu nog van de subsidie voor elektrische bedrijfsauto's

Mobility licenseplate

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl