Beoordeeld met 9,3
085 4871441

Elektrische auto leasen? Tips waar je om moet denken!

Kia e-niro

Overweeg je de overstap naar een volledig elektrische auto? Dan werkt de zoektocht net even iets anders dan een auto met een brandstofmotor. Vanwege de elektrische aandrijflijn moet je rekening houden met het verschil in actieradius, het opladen (waaronder 1- en 3-fase opladen), laadpalen, laadpassen, vakanties etc. Ben je van plan om een elektrische auto te gaan leasen? In dit artikel helpen we je alvast op weg met een aantal tips!

Tip 1: vergelijk het huidige aanbod elektrische auto’s, hoeveel kilometers rijd ik jaarlijks?

Inmiddels zijn er voldoende elektrische auto’s op de markt met een uitstekende actieradius. Als je nog nooit eerder in een elektrische auto hebt gereden, is het belangrijk om eerst te kijken naar het aantal kilometers die je dagelijks rijdt, indien je dit uiteraard redelijk van te voren kunt inschatten. Vervolgens vergelijk je het aanbod op basis actieradius en laadmogelijkheden. Als je bijvoorbeeld thuis kunt laden, dan is een elektrische auto met een 1-fase boordlader in vele gevallen geen beperking. Als je veel onderweg moet opladen, dan is het belangrijk dat je auto goed kan snelladen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waar je rekening mee moet houden.

Voorspelbare ritten

Elektrische auto’s in het a-segment

Als je van te voren de dagelijkse ritten redelijk goed kunt inschatten en veel op bestemming kunt opladen, dan zijn er behoorlijk wat opties op het gebied van elektrische auto’s. In het a-segment kun je bijvoorbeeld kiezen uit een Skoda Citigo e iv, Seat Mii electric of Volkswagen e-Up!. De auto’s hebben exact dezelfde 36,8 kwh accupakket. De elektrische auto’s hebben een actieradius van 265 kilometer (WLTP), kunnen in één uur snelladen (maximaal 40 kw dc) en zijn uitgerust met een 2-fase 7,2 kW AC boordlader.

Renault Zoe ZE50

Daarnaast heb je nog de volledig elektrische Renault Zoe ZE50. De Renault Zoe ZE50 onderscheidt zich echt in de oplaadtijd. De nieuwe generatie Renault Zoe ZE50 heeft een 52 kWh accupakket en een actieradius van 395 kilometer (WLTP).

De Renault Zoe heeft een 22 kW 3-fase AC boordlader, kan snelladen met maximaal 46 kW DC en is voorzien van de nieuwste moderne technologie.

Nissan Leaf

De Nissan Leaf is tevens een populaire leaseauto. De Nissan Leaf heeft een 40 of 62 kWh accupakket en een actieradius van 270 tot 385 kilometer (WLTP) afhankelijk van het accupakket.

dc. Als we kijken naar de realistische actieradius van de Nissan Leaf, dan komt dit neer op zo’n 220 tot 330 kilometer, afhankelijk van het gekozen accupakket.

Langere, onvoorspelbare ritten

Maak je redelijk wat kilometers, en met name ook langere, en onvoorspelbare kilometers? Dan kun je het beste kiezen voor een elektrische auto met een aanzienlijk groter accupakket. Een voorbeeld hiervan zijn de bestverkochte elektrische auto’s in 2019 en 2020: de Tesla Model 3, Hyundai Kona Electric en Kia e-Niro. Alledrie de auto’s hebben een uitstekende actieradius en kunnen ten opzichte van de concurrentie erg snel opladen. Ideaal voor de zakelijke rijder die veel op de weg zit, en tussendoor de mogelijkheid moet hebben om te kunnen snelladen.

Tesla Model 3

Tesla onderscheidt zich al jaren door het dekkende laadnetwerk van de Tesla Superchargers in Europa. Bovendien worden de auto’s ook wel de ‘iPhone op wielen’ genoemd. De elektrische auto’s zitten boordevol technologie. De Tesla Model 3 Long Range heeft een actieradius van 530 kilometer (WLTP), en laad tot 80% vol kilometer in slechts 22 minuten! Dit wordt gerealiseerd dankzij een maximale laadsnelheid van 250 kW. De Tesla Model 3 is bovendien ook voorzien van een 3-fase boordlader.

Kia e-Niro

De Kia e-Niro is samen met de Tesla Model 3 en Hyundai Kona Electric een van de meest populaire elektrische auto’s van dit moment. De Kia e-Niro heeft een 64 kWh accupakket en daarmee een actieradius van 455 kilometer (WLTP). De Kia e-Niro beschikt overigens wel over een 1-fase boordlader. Dit heeft invloed op de laadtijd van de auto. Daarentegen kan de Kia e-Niro wel met een maximaal snellaadvermogen van 77 kW snelladen.

Hyundai Kona electric

Ook is de Hyundai Kona Electric voorzien van een 64 kWh accupakket. Een voordeel van het nieuwe model is dat de elektrische auto beschikt over een 3-fase boordlader. Dit heeft een positief effect op de laadtijd van de auto. De actieradius van de Hyundai Kona Electric is 484 kilometer (WLTP). Net als de Kia E-Niro kan de Hyundai Kona met maximaal 77 kW snelladen.

Tip 2: opladen, waar kan ik opladen? Thuis of op het werk?

Het opladen van de elektrische auto is net zo belangrijk als het tanken van je benzine- of dieselauto. Waar je met een elektrische auto rekening mee moet houden is welke laadmogelijkheden er zijn. Als je bijvoorbeeld een eigen oprit hebt, dan is het mogelijk om een laadpaal thuis te laten installeren. Op deze manier kun je de elektrische auto ’s avonds en ’s nachts opladen. Indien dit niet mogelijk is, dan moet je kijken of je bijvoorbeeld op het werk kunt opladen. Dit kost immers geen extra tijd, omdat je toch op het werk moet zijn of thuis bent.

Als je de overstap overweegt, dan raden wij sowieso aan om ervoor te zorgen dat je in ieder geval of thuis of op het werk kun opladen. Dit kan eventueel ook bij een openbare laadpaal! Inmiddels is de laadinfrastructuur in Nederland behoorlijk ontwikkeld. Er zijn dus voldoende mogelijkheden om de elektrische auto openbaar op te laden en te snelladen. Indien thuis, op het werk of openbaar laden niet tot de mogelijkheden behoort in jouw situatie, dan moet je je afvragen of dit wel het moment is om over te stappen.

Tip 3: houd rekening met het verschil tussen 1 en 3 fase opladen

Zoals eerder beschreven, is een elektrische auto uitgerust met een 1-fase of 3-fase boordlader. Hoe snel je kunt opladen is afhankelijk van de auto. Met name de boordlader is hierin bepalend.

Als je een elektrische auto hebt met een 1-fase boordlader, dan duurt het langer voordat de elektrische auto weer volledig is opgeladen bij een openbare laadpaal. Indien de elektrische auto is voorzien van een 3-fase boorlader, gaat het opladen dus een stuk sneller in de meeste gevallen. Wanneer je thuis- of op werk echter een 1-fase laadpaal aan laat leggen, kan het zijn dat het laden over 1-fase met een vergelijkbare snelheid mogelijk is.

Tip 4: laadpassen + apps

Ga je een elektrische auto leasen, dan zijn de laadpassen en bijbehorende apps onmisbaar. Inmiddels beschikt bijna iedere elektrische auto over een bijbehorende app. Erg handig om de actuele laadstatus te bekijken en om alvast de auto voor te verwarmen.

Als je gaat tanken, dan kun je afrekenen met je pinpas. Dit werkt bij een elektrische auto net even iets anders. Overigens is het al wel mogelijk om je creditcard hiervoor te gebruiken bij een snellaadstation zoals Fastned. Tevens beginnen de eerste snelladers met een pin-mogelijkheid te verschijnen in Nederland!

Momenteel heb je in de meeste gevallen een laadpas of app nodig om een laadsessie te starten of stoppen. Je kunt een laadpas als extra component opnemen in het leasetarief, maar het is sowieso aan te raden om als back-up meerdere laadpassen bij je te hebben. De laadpas van NewMotion en Plugsurfing bijvoorbeeld. Deze laadpassen hebben verreweg de meeste dekking in heel Europa.

Er zijn ook al tal van handige apps die je kunt gebruiken om de beschikbare laadpalen te bekijken, maar ook om een laadsessie te starten/stoppen.

Tip 5: op vakantie met een elektrische auto?

Wil je op vakantie met de elektrische auto? In de basis is het uiteraard mogelijk om met een elektrische auto op vakantie te gaan. Echter vraagt dit meer voorbereiding. Van te voren je route uitstippelen en inschatten waar je precies gaat stoppen. Een collega van ons is vorig jaar met haar elektrische auto, Tesla Model 3, op vakantie gegaan naar Italië. Het behoort dus zeker tot de mogelijkheden. Zie je dit niet zitten? Dan zijn er voldoende alternatieven. Van tijdelijk je auto ruilen met een collega tot een auto huren. Ook de A Better Routeplanner app maakt het een stuk makkelijker door je route van A naar B te plannen via snelladers waar nodig!

Volvo EX30

De Volvo EX30: Een compacte, stoere SUV met een vleugje elegantie

Mobility licenseplate

Mail of bel ons
We helpen graag

085 48 71 441 info@mobilityservice.nl