Niet alleen benzineprijzen stijgen naar recordhoogtes, ook energieprijzen zitten fors in de lift. Waarschijnlijk heb je daar direct nog geen last van; de meeste Nederlanders hebben immers een vast energiecontract. Rijd je echter elektrisch, dan kan het toch zinvol zijn om eens goed naar je energiecontract te kijken én dan met name op het gebied van je maandelijkse voorschot. Door de hoge fluctuatie van de energieprijzen, kunnen een aantal energieleveranciers de komende periode namelijk in zwaar financieel weer terecht komen. Krijg je normaal gesproken jaarlijks veel van je energievoorschot terug, dan kun je dit bij een eventueel faillissement van een energieleverancier, zomaar kwijt zijn.
Door de gestegen inkoopprijzen van energie en gas zijn er momenteel een aantal Nederlandse energieleveranciers die het lastig hebben. De energieleveranciers hebben de energie al voor een vaste prijs verkocht, maar moeten nu voor een hogere prijs inkopen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Vastelastenbond. Er zijn een aantal energieleveranciers die momenteel nog geen problemen ervaren, maar het mogelijk in de toekomst wel lastig kunnen krijgen.
Maar wat gebeurt er op het moment dat jouw energieleverancier omvalt? Uiteraard hoef je niet bang te zijn dat je zonder gas of elektriciteit komt te zitten. Dit vangt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op. Echter op het moment dat je energieleverancier omvalt, kan dit wel wat betekenen voor je energievoorschot. Dit is met name ook relevant voor de elektrische rijders die thuis een laadpaal hebben. Je bent namelijk je vooruitbetaalde bedragen kwijt op het moment dat een energieleverancier failliet gaat. Als je bijvoorbeeld je tarief hoger hebt ingesteld om het aan het einde van het jaar terug te krijgen, dan ben je dat geld ook kwijt. Wij raden dus aan om je energievoorschot niet fors te verhogen. Sterker nog; het is de moeite waard om na te gaan of je het voorschot niet wat naar beneden kan bijstellen.
Volgens de Vastelastenbond zitten vier energieleveranciers krap bij kas én is de kans aanwezig dat ze binnenkort last gaan krijgen van de hoge energieprijzen. Het gaat om de volgende bedrijven: Gewoon Energie, VanHelder, Welkom Energie en Fenor Energie.
Ben je klant bij Anode Energie, EnergyZero, Enstroga, Green NL, Slim met Energie en Vrij op Naam, dan is er nog geen reden tot zorg. Toch is het wel raadzaam om scherp te blijven. Bij een strenge winter kunnen deze bedrijven het lastig gaan krijgen.
De Vrije Energie Producent, Eneco, Engie, Nieuwe Energie Groep, SEPA Green Energy en Vattenfall zijn voldoende gezond om de hoge energieprijzen aan te kunnen. Meer weten? Bekijk het artikel van RTL Nieuws hier.
IJssel 5-7
2491 BW Den Haag
Burgemeester J.G. Legroweg 64A
9761 TD Eelde