De MG4 Electric is de nieuwste en kleinste auto uit de familie van MG. Klein is overigens een subjectief woord, je kan de auto qua grootte het beste vergelijken met een Volkswagen Golf. We hebben de auto een paar dagen mogen testen en zullen in dit artikel onze bevindingen delen. Ik kan alvast verklappen dat de MG4 mij positief heeft verrast, hoewel hij ook z'n eigenaardigheden heeft. Wij hebben de Long Range Luxury uitvoering van de MG4 getest. Ben je benieuwd naar onze mening? Lees dan gauw verder.
Laten we beginnen met het meest verrassende punt: de rijeigenschappen van de MG4 zijn verbazend goed. De auto heeft achterwielaandrijving en voldoende vermogen. Daardoor stuurt hij scherp door de bochten en kan je hem, met een beetje enthousiasme, zelfs scheef door de bocht krijgen. Ze hebben wat dat betreft de spijker op de kop geslagen betreffende de fun-factor van de auto. De combinatie van vermogen, aandrijving en het formaat van de auto maken dat de MG4 uitnodigt om mee te gaan rijden. Een absolute aanrader om een testritje te maken als je een auto in dit segment overweegt.
De KERS ofwel Kinectic Energy Recuperation System (regeneratief remmen) is ook in deze MG weer aanwezig, dit keer zonder fysieke knop. Via de instellingen van de auto kan je deze onder het kopje 'Rijden' aanpassen. De adaptive cruise control en lane assist werken prima en piepen tevens aanzienlijk minder dan in bijvoorbeeld de MG ZS EV. Overigens kan je de lane assist ook eenvoudig uitzetten via het menu van de MG Pilot. Hij onthoudt deze instelling ook wanneer je de auto uitzet, een pluspunt wat mij betreft!
Het exterieur van de MG4 is een lastige. Aan de ene kant is mijn mening dat de voorkant geslaagd is, met een sportief uiterlijk die wel iets van een nieuwe Nissan Micra weg heeft. Aan de andere kant (ook wel: de achterkant) kan ik nog niet wennen aan de vormgeving. De dubbele spoiler i.c.m. een nogal hoekige afwerking zijn geen hoogtepunten van ontwerp. Maarja, uiterlijk is niet alles!
Om te beginnen met het belangrijkste: de stoelen in de MG4 zitten goed. De zitpositie laat wel wat te wensen over. Je zit standaard vrij laag bij de grond wat niet per definitie slecht hoeft te zijn, maar vermoedelijk door de batterij is de vloer redelijk hoog. Gelukkig kan je de stoel in onze testauto ook in de hoogte verstellen, wat een hoop goed maakt. Het dak van de auto is relatief hoog, waardoor je ook wanneer je de stoel naar boven verstelt je alsnog ruim voldoende hoofdruimte hebt.
Over het algemeen kan het interieur van de MG4 minimalistisch genoemd worden. Er zijn een paar fysieke knoppen aanwezig maar het overgrote deel van de bediening gaat via een touchscreen in het midden van het dashboard. De snelheid en respons van dit scherm is aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de eerste generatie MG ZS EV. Wanneer je koude handen hebt kan het scherm soms wat nukkig worden.
Qua beenruimte kan je goed voor in de auto zitten. Met passagiers op de achterbank zullen de voorstoelen iets moeten inschikken, maar over het algemeen kunnen er wel 4 personen in passen. De kofferbak van de auto is niet enorm, je moet het met 363 liter doen.
Dan zijn we nu aangekomen bij de eigenaardigheden van de MG4 en we trappen af met een bijzondere. Wanneer je het ingebouwde navigatiesysteem van de MG4 gebruikt, welke over het algemeen best aardig werkt, toont hij alles netjes in het Nederlands. Wanneer je echter ook de gesproken instructies aanzet zal je opvallen dat hij je de route-instructies in het Engels geeft. De route-instructies geeft hij ook op het instrumentenpaneel weer, echter doet hij dit half-Engels half-Nederlands. Hierdoor kan je de volgende zin tegenkomen:
"2.0 km Reach Destination. Ga naar binnen."
Een ander voorbeeld is de bediening van de muziekinstallatie, welke overigens prima geluid produceert. De radio is namelijk te bedienen via het hoofdmenu (huis-icoontje) en muziek via bluetooth gaat via het muziek-icoontje in het hoofdmenu. Waarom dit op twee aparte plaatsen staat? Geen flauw idee. Laten we het een USP noemen.
Dan komen we bij een van de laatste punten, zeker niet onbelangrijk: de uitrusting. De MG4 Luxury uit onze test viel niks tegen qua uitrusting. De auto is voorzien van een goed audiosysteem, comfortabele stoelen, stoelverwarming, stuurverwarming, adaptive cruise control, lane assist, navigatie, Android Auto / Apple CarPlay, DAB+, 10-inch zwevend touchscreen, LED-verlichting voor- en achter, Keyless Entry en Start, lederen stuurwiel, 360 graden camera, draadloze telefoonoplader, batterijvoorverwarming, warmtepomp en een elektrische bestuurdersstoel. We kunnen rustig stellen dat je veel luxe krijgt. Let wel op dat we hier uitgaan van de Luxury uitvoering.
De MG4 Luxury heeft een batterijpakket van 64 kWh. Hiermee kan de auto volgens de WLTP-testmethode zo'n 435 kilometer op een acculading halen. In onze praktijktests kwamen wij op ongeveer 350 kilometer uit, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Volkswagen ID.3 en de Cupra Born. Het opladen van de auto gaat met een 3-fase 11 kW AC lader (uitzondering: Standard uitvoering, deze heeft een 1-fase lader). Bij de snellader haalt de auto maximaal 135 kW DC, waardoor hij een laadtijd van ongeveer 35 minuten heeft van 10-80% onder ideale omstandigheden. Dit is marktconform en valt zodoende zeker niet tegen.
Onze conclusie over de MG4 Electric is dat het een goede auto is voor de gevraagde prijs. De fiscale waarde van de auto uit onze test is namelijk 34.990 euro! Verder heb je een goede basis qua range en opladen, fijne rijprestaties en veel luxe. Qua exterieur is het niet moeders mooiste, maar je kan ook niet alles hebben. Al met al is het motto van deze auto: prijs/kwaliteit, en dat doen ze goed bij MG.
Heb je interesse in het zakelijk leasen van de MG4 Electric? De elektrische MG kun je al rijden vanaf 491 euro per maand.
IJssel 5-7
2491 BW Den Haag
Burgemeester J.G. Legroweg 64A
9761 TD Eelde