Binnen Mobility Service hebben wij één collega die groot fan is van Renault. Onze EV-expert Thom zou je gerust ook Renault-expert kunnen noemen, gezien zijn vloot aan Renault's ;) Zijn vloot bestaat uit: een Clio RS, een oldtimer Clio en een Zoe. Overigens heeft hij in het verleden ook een tijdje de Megane RS en Twingo gereden. Wij hoefden dus niet heel lang te twijfelen welke EV-expert de nieuwste telg van Renault - de Renault Megane E-Tech - eens uitgebreid moest gaan testen. Thom is dé aangewezen persoon voor de job. ;) De enige uitdaging voor Thom was de elektrische auto zo objectief mogelijk testen. In dit artikel reviewt Thom de Renault Megane E-Tech. Inclusief video!
De Renault Megane is al jaren een bekend fenomeen binnen de vloot van Renault. Het was dan ook een kwestie van tijd voordat het automerk met een elektrische variant zou komen. Het moment is daar dan eindelijk! Wij stonden te springen om de elektrische Megane eens uitgebreid te testen. Er is veel belangstelling voor het nieuwste model van Renault en dat merken wij ook. Wij krijgen regelmatig vragen van klanten en potentiële klanten hoe de auto rijdt, hoe de auto er van binnen uitziet en of de specificaties op papier overeenkomen met de praktijk. Al deze vragen kunnen wij nu uitgebreid beantwoorden.
De elektrische Megane valt op zodra je met de auto op pad gaat. En niet zozeer vanwege het feit dat het een elektrische auto is, maar vanwege zijn looks. Renault heeft ervoor gekozen om de elektrische Megane optioneel in twee kleuren uit te brengen. Kies je bijvoorbeeld voor een witte lak, dan heeft de elektrische auto een zwart dak en messing achtige panelen. Houd je het liever bij één kleur? Dat is uiteraard ook mogelijk. De Renault Megane E-Tech kun je in vier uitvoeringen en met twee verschillende accupakketten krijgen. Het automerk geeft je genoeg keuzes, voor ieder wat wils dus.;)
Wat ons meteen opvalt aan het design is het nieuwe logo. De elektrische Megane is het eerste model dat is uitgerust met de nieuwe huisstijl - waaronder het nieuwe merklogo - van Renault. Het logo is weliswaar vernieuwd, maar een echte Renault kenner zal meteen het oude logo van zo'n 30 jaar geleden herkennen. Leuk om te zien dat ze voor het nieuwe logo toch gekozen hebben voor een retro look. Wij zijn dol op zulke knipogen naar het verleden. Verder hebben de ontwerpers gekozen voor Z-vormige dagrijverlichting, wat stoer en vooral ook erg sportief oogt. De Z-vormige dagrijverlichting zal je in toekomst meer gaan zien bij de nieuwste modellen van het automerk. Weer een leuk Renault kenmerk wat ons betreft.
De elektrische auto staat wat hoger op zijn poten, waardoor de EV schommelt tussen een hatchback en crossover. De Renault Megane E-Tech is 4.200 mm lang, 1.768 mm breed en 1.505 mm hoog. Boodschappen, pakketjes, buggies, koffers, je kunt je spullen gerust meenemen met een bagageruimte van 440 liter.
De instapversie beschikt standaard over 18 inch velgen. Maar geen paniek als je deze velgen niets vindt. Je kunt ook kiezen voor 20 inch velgen als je toch graag nét even een iets sportievere look wilt. Voor een elektrische auto in het C-segment is er veel aandacht besteed aan het design en interieur. Er is namelijk gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen in het interieur en dat zie je. Afhankelijk van de gekozen uitvoering is de elektrische auto uitgerust met stoffen bekleding van gerecycled materiaal of lederen bekleding met siernaden en biezen in warm titanium.
Vind je opties van een auto belangrijk? Dan kan je je geluk niet op bij de elektrische Megane. De 'basisversie' is echt al behoorlijk rijk uitgerust. Zodra je in de auto plaatsneemt valt de digitale cockpit meteen op. De bestuurder heeft voor zich een 9 inch openR link multimediasysteem en in het midden bevindt zich een 12,3 inch TFT kleurenscherm. De Megane E-Tech is overigens het eerste model van Renault dat is uitgerust met het Android entertainment systeem. Het systeem is vergelijkbaar met dat van Polestar 2, maar dan met een Renault twist. De kwaliteit van het scherm is subliem, het systeem reageert heel direct en heeft een hoge resolutie.
Qua veiligheid zit je goed met de elektrische auto van Renault. De elektrische Megane heeft behoorlijk wat veiligheidssystemen. Zoals een vermoeidheidsdetectiesysteem, traffic sign recognition, lane departure warning en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Iedere rit is in ieder geval een fijne, comfortabele en bovenal een veilige rit. De Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) informeert consumenten over de veiligheid van auto's en beoordeelt de Megane E-Tech met de maximaal haalbare score: vijf sterren.
Qua design, interieur en opties zit het dus wel goed met de Renault Megane E-Tech. Maar wat misschien voor velen wel veel belangrijker is; hoe rijdt de auto? Ik heb zelf al in aardig wat elektrische auto's gereden en het relatief hoge gewicht is een van de eerste zaken die mij altijd direct opvalt in het rijgedrag van de auto. Renault heeft dit best slim gedaan met de elektrische Megane, want de EV is opvallend licht ten opzichte van de directe concurrentie. Qua rijgedrag kun je 'm zelfs wel vergelijken met de brandstofvariant. Het lichte gewicht uit zich in sportief en lichtvoetig rijgedrag. Bochten zijn geen uitdaging voor deze elektrische auto, dat gaat soepel en je merkt dat de auto een goede wegligging heeft. Elektrische auto's worden ook wel snelheidsduivels genoemd vanwege de snelle acceleratie. Zo zit de snelste versie van de Megane al binnen 7,4 seconden op 100 kilometer per uur.
De actieradius en het accupakket zijn vaak twee doorslaggevende factoren om wel of niet voor een elektrische auto te kiezen. Dan kan de wegligging nog zo fantastisch zijn, als er een relatief klein accupakket in ligt dan gaat de keuze toch snel naar een andere elektrische auto. Renault ervoor gekozen om de elektrische Megane in twee verschillende accupakketten uit te brengen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een EV40 en hebt daarmee een actieradius tussen de 294 en 302 kilometer (WLTP). De actieradius volgens de WLTP-testmethode valt in de praktijk altijd iets lager uit. Realistisch gezien zal de praktische actieradius neerkomen op zo'n 250 kilometer.
Wil je toch liever iets meer rijbereik? Dan kun je kiezen voor het grootste accupakket, de EV60. Deze uitvoering heeft een actieradius tussen de 427 en 454 kilometer (WLTP). In de praktijk zul je zo'n 360 kilometer ver kunnen rijden op een volle accu.
Wat Renault echt goed voor elkaar heeft is de laadsnelheid bij openbare laadpalen. De Megane E-Tech kan bij een openbare laadpaal met een laadvermogen van 22 kW AC opladen. Dit betekent dat de auto binnen 3:15 uur weer volledig is opgeladen! Helaas is het in Nederland nog niet bij iedere laadpaal mogelijk om met een laadvermogen van 22 kW AC op te laden. De meeste openbare laadpalen hebben een laadvermogen van 11 kW AC, wat betekent dat de auto binnen 6:30 uur weer volledig is opgeladen.
Snelladen is ook zo gepiept met de Renault Megane E-Tech. De auto heeft een snellaadvermogen van 130 kW DC. Met andere woorden de auto is binnen 29 minuten weer voor 80% opgeladen.
De Renault Megane E-Tech is écht een model dat je als zakelijke rijder absoluut eens zou moeten proefrijden. Zo kun je zelf inschatten of het iets voor jou is. De demo's staan al bij de dealers in Nederland. Met de looks, prestaties en prijs zit het wat ons betreft in ieder geval wel goed. Wil je de Renault Megane E-Tech zakelijk leasen? Kijk dan snel bij onze voorraadmodellen en rij 'm vandaag al!
IJssel 5-7
2491 BW Den Haag
Burgemeester J.G. Legroweg 64A
9761 TD Eelde