Ford kennen we allemaal van de Ford Mustang, het paradepaardje van het automerk. In 2019 werd het eerste elektrische model van Ford geïntroduceerd. Er was meteen enorm veel interesse voor de Ford Mustang Mach-E. De auto zou het jaar daarop – in 2020 – door Ford worden uitgebracht. Helaas kampte het automerk met leverproblemen, waardoor de daadwerkelijke uitlevering behoorlijk wat vertraging opliep. Inmiddels wordt de auto langzamerhand in Nederland uitgeleverd: Hét perfecte moment om de auto eens uitgebreid te testen. Wat een bekijks hadden we met deze auto op de Nederlandse (snel)wegen. De auto heeft indruk gemaakt, want alle ogen waren op de auto gericht zodra we met de elektrische Mustang gingen rijden.
Onze EV-experts zullen in dit artikel hun mening geven over de Ford Mustang Mach-E. Kan de auto – ondanks de vertraging – meekomen met de huidige concurrentie of is de EV mosterd na de maaltijd?
De Ford Mustang Mach-E, die geïntroduceerd is in 2019, koppelt de twee compleet verschillende werelden van Amerikaanse ‘Muscle’ cars en elektrische auto’s aan elkaar. Niet voor niets maakt Ford gebruik van de naam ‘Mustang’. In de beginjaren van het model, maakte Ford er veel furore mee, en ook nu moet de naam symbool staan voor een doorbraak in de autowereld.
De auto die wij vandaag hebben getest is de Mustang Mach-E 75 kWh RWD. De elektrische Mustang heeft een vermogen van 269 pk en gaat van 0 naar 100 in slechts 6,2 seconden. Zoals iedere elektrische auto, komt ook de elektrische Mustang ook goed van zijn plek. Zodra je begint te rijden met de auto, merk je direct dat de auto goed op de weg ligt en fijn stuurt. Je hebt behoorlijk wat grip en daarnaast valt het ons ook op dat je relatief weinig last hebt van windruis. Qua rijmodi heb je drie opties. Je kunt kiezen voor Active, Whisper en Untamed. Kies je voor de derde optie, dan bootst de EV een geluid van een V8 motor na. Best wel een leuke feature. Ook is de auto uitgerust met een One Pedal Drive-systeem. Zodra je je voet van het gaspedaal haalt, dan remt de auto voor je af. Het systeem zorgt ervoor dat je over het algemeen met één pedaal kunt rijden.
Qua design zijn we er wel over uit; wat een sportieve, gave EV! Weer eens iets anders dan de Polestar 2 of Tesla Model 3. De auto is verrassend ruim. Zowel binnen als buiten. De auto heeft een behoorlijke neus en ook de kofferbak mag er wezen. Op verschillende plekken zie je het paardje van Mustang terugkomen op de auto. In de koplampen, op de voor- en achterzijde en in het interieur.
Wat direct opvalt aan de auto zijn de knoppen die plaats hebben gemaakt voor de handgrepen. Je drukt op een knop om de deur van de EV te openen. Je kunt de auto openen met een sleutel, maar ook met de zogeheten FordPass-app. Ideaal als je bijvoorbeeld je sleutel én mobiel vergeten bent. Via een bijbehorende pincode kun je de auto openen. Je toets aan de bestuurderszijde de pincode in en de deur opent automatisch. Indrukwekkend tot nu toe!
Ford heeft gebruikgemaakt van vegan leer voor de bekleding. Daar zijn de meningen onder de collega’s over verdeeld 😉 Over het algemeen zijn wij niet zo’n fan van het vegan leer, je moet wennen aan de look- en feel van het materiaal. Verder zitten de stoelen heerlijk. Je krijgt een veilig en geborgen gevoel zodra je in de stoel stapt. Een paar uren rijden in deze auto is dus ook absoluut geen straf. Zelfs na een paar uur krijg je geen rug of nekklachten.
Ford combineert met deze elektrische SUV ruimte, techniek en sportiviteit. De auto zit boordevol technologie. Wat meteen opvalt is het gigantische scherm in de auto. De auto beschikt over een 15,5 inch-touchscreen. Het scherm is zelfs groter dan het scherm in de Polestar 2 of Tesla Model 3. Wat ons tevens opvalt is hoe snel het touchscreen werkt. De auto heeft bijna geen fysieke knoppen meer. Alles werkt via touchscreen. Alleen het volume regel je via een opvallend grote knop. Wat tevens ook wel weer een mooie eyecatcher is.
Twijfel je of de Ford Mustang Mach-E een geschikte gezinsauto is? Dat is nergens voor nodig. Zowel de bestuurder als de passagiers hebben voldoende (been)ruimte. Je kunt dus met een gerust hart met je hele gezin op pad in de elektrische Mustang 😉
De meest elektrische auto’s zijn standaard al zeer rijk uitgerust. Dit geldt ook voor de Mach-E. De auto is standaard voorzien van stuur- en stoelverwarming, adaptieve cruisecontrol, Lane Assist, achteruitrijcamera en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Mis je toch nog een aantal extra opties? Dan kun je de auto rijker uitrusten met een technology pack. Daar krijg je een Bang & Olufsen en een elektrisch bedienbare achterklep voor terug.
Je hebt de keuze uit twee accupakketten: een 75 kWh of 98 kWh. De uitvoering met het kleinste accupakket heeft een actieradius van 440 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Als we kijken naar onze eigen praktijkervaringen, dan is een rijbereik van 345 kilometer zeker haalbaar. Uiteraard is de actieradius deels afhankelijk van je eigen rijstijl, weersomstandigheden, klimaat en route.
Indien je kiest voor de Mach-E met het 98 kWh accupakket dan moet je rekening houden met een actieradius van 610 kilometer (WLTP). In de praktijk zal de actieradius neerkomen op zo’n 440 kilometer.
Een elektrische auto moet je uiteraard ook opladen. De auto is voorzien van een 3-fase boordlader, wat de laadtijd aanzienlijk verkort ten opzichte van een 1-fase boordlader. De Mach-E met het kleinere accupakket is binnen 7,5 uur (11 kW AC) weer volledig opgeladen. Bij een snellader met een laadvermogen van 115 kW DC moet je rekening houden met een laadtijd van 38 minuten onder optimale omstandigheden.
Kies je voor het grotere accupakket, dan moet je rekening houden met een iets langere laadtijd. Opladen bij een reguliere laadpaal kost ongeveer 9,5 uur (11 kW AC) en snelladen kost ongeveer 43 minuten met een snellaadvermogen van 150 kW DC.
Als we kijken naar het totaalplaatje, dan zou de Ford Mustang Mach-e nog weleens een succes kunnen worden. Met name onder de zakelijke rijder. Waarom? De auto biedt voldoende ruimte en heeft uitstekende rijeigenschappen. Daarnaast heeft de auto een goede actieradius en goede (snel)laadmogelijkheden. Als je kijkt naar de prijs, dan krijg je heel veel auto voor een betaalbare prijs.
Zitten er dan ook nadelen aan deze EV? Ja, je moet soms echt zoeken naar bepaalde instellingen. Daarnaast doet de naam Mustang je denken aan een sportieve auto. De auto rijdt inderdaad sportief, maar een sportwagen is het niet te noemen.
Heb je interesse in het leasen van de Ford Mustang Mach-E? De elektrische Mach-E is te leasen vanaf 625 euro per maand. Qua nettobijtelling moet je rekening houden met een maanbedrag van 206 euro per maand.
Wij hebben overigens nog enkele exemplaren beschikbaar met een verlaagde fiscale waarde (dus minder bijtelling). Dus vraag meteen vrijblijvend een offerte aan via website. Heb je nog vragen? Stel ze aan onze EV-experts, zij beantwoorden met alle plezier al je vragen.
IJssel 5-7
2491 BW Den Haag
Burgemeester J.G. Legroweg 64A
9761 TD Eelde