Wil je als ondernemer investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Lease of koop een elektrische bedrijfsauto in 2023 en profiteer van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s (SEBA). Ben je benieuwd naar de spelregels? In dit artikel leggen we deze allemaal aan je uit. Elektrisch rijden wordt op deze manier nog aantrekkelijker gemaakt voor ondernemend Nederland!
De subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s, ook wel SEBA genoemd, is een subsidieregeling voor de aanschaf of lease van nieuwe, volledig elektrische bestelauto. De regeling geldt voor lichte bedrijfsauto’s (N1) en zware bedrijfsauto’s (N2). In dit artikel zullen wij ons alleen richten op de lichte bedrijfsauto’s. De subsidie bedraagt 10% van de netto cataloguswaarde met een maximum van 5.000 euro. Voor een kleine onderneming of non-profitinstelling is dat 12%. Hieronder leggen we aan je uit hoe je subsidie krijgt voor elektrische bedrijfswagens.
De spelregels in het kort :
De subsidieregeling geldt alleen voor ondernemers, niet voor particulieren.
De subsidie wordt aangevraagd door de eigenaar van de auto. Ga je een bedrijfsauto operational leasen, in dat geval beschik je over een lease overeenkomst. Dan zal de leasemaatschappij de subsidie aanvragen en als korting in de leaseprijs verwerken. Koop je een bedrijfsauto, of sluit je een financial leaseovereenkomst, dan vraag je zelf de subsidie aan.
De koop mag niet definitief zijn gesloten voordat de aanvraag van de subsidie plaatsvindt. Het is dus belangrijk dat de bedrijfsauto niet voor de subsidieaanvraag op naam komt te staan of wordt geleverd.
De bedrijfsauto moet nieuw zijn - dus geen tweedehands elektrische auto - en voor het eerst tenaamgesteld worden op je bedrijf (of de leasemaatschappij). Dit betekent concreet dat volgens de vermelding in het kentekenregister RDW de volgende gegevens gelijk moeten zijn:
Datum eerste toelating
Datum tenaamstelling op naam van de aanvrager van de subsidie
Datum waarop de bedrijfsauto voor het eerst op kenteken is geregistreerd* (Bij operational lease is het de datum van registratie van het verstrekkingsbehoud).
De auto moet 3 jaar op naam blijven staan, maar kan worden vervangen door een andere (nieuwe) elektrische bedrijfswagen. Dit dient wel doorgegeven te worden aan de RVO.
De netto cataloguswaarde dient minimaal 20.000 euro exclusief btw te zijn.
De actieradius van de elektrische bedrijfswagen moet minimaal 100 kilometer WLTP zijn.
De tweede regeling waar zakelijk aangeschafte elektrische bedrijfswagens voor in aanmerking komen is de Milieu-investeringsaftrek, ofwel MIA. De MIA is een fiscale regeling bestemd voor elektrische- en waterstofvoertuigen. De MIA breng je in mindering op de fiscale winst. Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag minus 11.000 euro. Een praktijkvoorbeeld waarbij ook rekening gehouden wordt met de SEBA: een elektrische bedrijfswagen kost in aanschaf 40.000 euro excl. btw. Voor de MIA berekening gaan wij uit van (40.000 euro – 11.000 euro) – SEBA (4.000 euro, 10% van de netto catalogusprijs) x 45% x winstbelasting. Het uiteindelijke belastingvoordeel is dus afhankelijk van het belastingpercentage dat van toepassing is.
De spelregels:
Deze fiscale regeling geldt ook alleen voor ondernemers.
De eigenaar van de bedrijfsauto’s vraagt de MIA aan. Bij operational lease zal de leasemaatschappij de MIA aanvragen en in de leaseprijs verwerken. Bij financial lease vraagt de economisch eigenaar de MIA aan.
De investering moet binnen drie maanden nadat de verplichting tot aankoop is aangegaan gemeld worden. Een verplichting komt tot stand door het ondertekenen van een koopcontract of offerte.
De bedrijfsauto mag niet eerder zijn gebruikt. Echter, voor de MIA is een voertuig ook nieuw als deze niet langer dan 6 maanden geleden voor het eerst in gebruik is genomen of niet meer dan 6000 kilometer heeft gereden. Dit wijkt af van de SEBA subsidie, waarbij de auto niet eerder op kenteken mag hebben gestaan.
De auto moet 5 jaar op naam blijven, anders moet er desinvesteringsbijtelling worden toegepast.
Naast emissieloze bedrijfsauto's kan een openbare laadpaal ook in aanmerking komen voor fiscaal voordeel via de MIA.
Een elektrische bedrijfswagen zakelijk leasen is dankzij de SEBA en MIA nog aantrekkelijker geworden. Door de subsidies is de Total Cost of Ownership (TCO) van een elektrische bedrijfswagen redelijk vergelijkbaar met een diesel bedrijfswagen. Een elektrische bedrijfswagen heeft geen lokale uitstoot en is daarmee geschikt voor gebruik in milieuzones. Het betreft een duurzame manier van transport welke dankzij de subsidieregelingen voor steeds meer ondernemers een realistische optie wordt.
Ben jij ook enthousiast geworden over het leasen van een elektrische bedrijfswagen? Op onze website kun je direct een elektrische bedrijfswagen samenstellen en een offerte aanvragen. Advies nodig? Neem contact op met een van onze EV-experts, we helpen je graag verder met je vragen!
IJssel 5-7
2491 BW Den Haag
Burgemeester J.G. Legroweg 64A
9761 TD Eelde